Před několika měsíci šokoval veřejnost test MF DNES, který v některých kombuchách odhalil nepřiznaný obsah alkoholu až 1,4 procenta, přestože byly označeny jako nealkoholické. Podle pravidel přitom smějí obsahovat maximálně půl procenta alkoholu. Právě otázku alkoholu v kombuše řešil Michal Ďuriník, spoluzakladatel a šéf společnosti Loklok, už od samého začátku. Jeho cílem bylo vyrábět nápoj zcela bez alkoholu, a to i přesto, že fermentace alkohol přirozeně vytváří. V podcastu Na vlně podnikání vysvětluje, co ho k vývoji takového nápoje přivedlo, a popisuje, jak mu akademické zkušenosti z experimentální ekonomie a psychologie pomáhají při řízení výzkumu i v porozumění zákaznickému chování. Dozvíte se také o probíhajícím klinickém výzkumu ve spolupráci s brněnskou fakultní nemocnicí, který má potvrdit zdravotní benefity kombuchy LokLok.
Kombucha bez příchutí neexistuje. Vždy tam bude příchuť základní ingredience, tedy černého, nebo zeleného čaje.
Co se v tomto díle ještě dozvíte:
- jak vznikl původní nápad na výrobu kombuchy a kde se vzal název společnosti Loklok
- proč se Michal s kolegy rozhodl jít cestou čistě nealkoholické kombuchy a jak toho dosahují
- zda a jak může zákazník na první pohled poznat, že nápoj obsahuje alkohol
- jaký je rozdíl mezi kombuchou LokLok a domácí kombuchou
- jaké jsou náklady a úskalí dlouhého, šestiměsíčního procesu fermentace
- proč do své kombuchy přidávají probiotický bacil a co zkoumají s fakultní nemocnicí v Brně
- podle čeho v Lokloku vybírají nové příchutě, například chmel, a jak probíhá vývoj
- jaký je potenciál trhu s nealkoholickými a fermentovanými nápoji v souvislosti s trendem omezování alkoholu
- v čem při podnikání pomáhá Michalovi doktorát z experimentální ekonomie a psychologie
Tento díl podcastu Na vlně podnikání moderuje Martin Petříček, zástupce šéfredaktora týdeníku Ekonom.
Podcast je k dispozici také na Spotify.
Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!
Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.
Aktuální číslo časopisu Ekonom
Martin Petříček



