Miroslav Šole, spolumajitel kreativní kuchyně Levitate na pražských Vinohradech, prošel cestou, kterou by čekal málokdo. Od studia jaderné energetiky a práce v rozhlase, přes vedení největší cateringové firmy na světě až k vlastní restauraci s ambicí získat dvě michelinské hvězdy. V podcastu vypráví o tom, co se naučil v Londýně, New Yorku i Tokiu, proč je české gastronomii potřeba mezinárodní rozměr, jak probíhá vývoj jednoho jediného chodu i co dnes určují světové trendy v kuchyni. A také vysvětluje, proč je pro něj gastronomie jedním z nejkrásnějších lidských oborů. Přestože patří k těm nejtěžším.

Kreativní gastronomie není o tom, jak si mnozí myslí, že čím víc chutí na talíři, tím lépe. Jak se kdysi říkalo: čím víc pruhů, tím víc Adidas.

Co se v tomto díle ještě dozvíte:

  • jak se Miroslav dostal od jaderné fyziky a žurnalistiky až ke gastronomii
  • co mu dala dvacetiletá zkušenost v Compass Group, největší cateringové firmě světa
  • jaké bylo setkání se šéfkuchařskými legendami jako Paul Bocuse nebo bratři Roux
  • proč v Česku chybí „školy mistrů“ a centra, kde by mladí kuchaři mohli růst
  • podle čeho se během tří soust pozná skutečný gastronomický talent
  • v čem spočívá „high-end fine dining“ a jak vzniká jedno menu, které může zabrat i tři měsíce práce
  • jak vychází ekonomika Levitate s ohledem na vysokou náročnost, omezený počet míst a pomalou obrátku hostů
  • jaké jsou aktuální trendy světové gastronomie a co v ní Česku chybí
  • jakou ambici má Levitate a proč cílí na dvě michelinské hvězdy

Tento díl podcastu Na vlně podnikání moderuje Martin Petříček, zástupce šéfredaktora týdeníku Ekonom.

Podcast je k dispozici také na Spotify.

Související

Zaujal vás článek? Pošlete odkaz svým přátelům!

Tento článek je odemčený. Na tomto místě můžete odemykat zamčené články přátelům, když si pořídíte předplatné.

Odkaz pro sdílení:
https://podcasty.ekonom.cz/c1-67797390-o-kreativni-kuchyni-a-michelinskych-ambicich-s-miroslavem-solem-z-levitate