Když před více než třiceti lety začínali rodiče Petry Vránové s pražením ořechů, neměli ještě ani jednoho zaměstnance. Jeli tehdy nepřetržitým provozem a u pražícího stroje se střídali po dvanácti hodinách. Dnes je jejich podnik Alika z Čelčic vůbec největší pražírnou ořechů ve střední Evropě, zaměstnanců má desítky a každoroční obrat ve stovkách milionů korun. Jak se povedlo něco takového vybudovat na zelené louce, jak těžké bylo předání firmy do rukou dvou dcer, či o plánech tohoto podniku do budoucnosti jsme si povídali s generální ředitelkou firmy Alika Petrou Vránovou v dalším dílu podcastu Na vlně podnikání.

A co se ještě dozvíte?

  • Odkud oříšky a arašídy dovážejí?
  • Jak odlišné jsou, pokud jde o pražené ořechy, chutě Čechů, Němců, či Švédů?
  • Jak těžké je sehnat zaměstnance a nakolik firmě pomáhá automatizace a robotizace?
  • Jaké ořechy jsou nejdražší a nejvzácnější?

Tento díl podcastu Na vlně podnikání moderuje Petr Kain, šéfredaktor týdeníku Ekonom.

Související